Pedaler til racercykel – Valg af klikpedaler

Pedaler til racercykel - Valg af klikpedaler

Står du og skal vælge cykelpedaler til din racercykel, får du med denne guide et indblik i de forskellige typer pedaler. Læs om klikpedaler og hvilke klamper du skal bruge.

I artiklen kan du læse om følgende:

Hvad er klikpedaler?

Gennem dit tråd i pedalerne, omsætter du kraften fra benene til fremdrift på cyklen. Jo mere effektiv denne kraftoverførsel er, des mere effekt får du overført til cyklen.

Klikpedaler er pedaler hvor dine fødder er klikket fast i pedalerne ved hjælp af klamper på dine cykelsko.

Forskellige typer pedaler til racercykel

Der findes en række forskellige typer pedaler egnet til racercykel. Indenfor klikpedaler er der primært 3 forskellige typer der benyttes. Det er pedaler fra producenterne Look, Shimano og Speedplay.
Der findes også andre typer, men disse har enten små markedsandele eller ses sjældent på landevejen. Disse er derfor ikke taget med i denne guide.

Klikpedaler og klamper

Klikpedaler består af selve pedalen samt en klampe der spændes fast under cykelskoene.
Når du skal fri af pedalerne, klikkes fødderne af med et vrid i foden.

Ved at benytte klikpedaler kan du som cykelrytter både træde og trække i pedalerne og dermed udnytte benmusklerne optimalt. Og i sidste ende køre hurtigere på cyklen. Klikpedalerne sikrer også at dine fødder bliver på pedalere, selv ved spurt og når du står op. Og giver dig dermed en større sikkerhed.

LÆS OGSÅ: Hvordan du skifter pedaler på racercyklen

Hvilken type klikpedal skal du vælge?

Som tidligere nævnt, er der primært 3 producenter af klikpedaler til racercykler.

 • Look
 • Shimano
 • Speedplay

Look og Shimano
Klikpedalerne fra Look og Shimano benytter stort set samme teknik og opbygning. Nemlig en fjederbelastet pedal samt en trekantet klampe der spændes på cykelskoene.
Klamperne fra de to producenter er lidt forskellige, men monteres begge to på cykelskoene med 3 skruer.

Klikpedaler er opbygget, så du med de tilhørende klamper der skrues fast på skoens underside, klikker ind i pedalen med den forreste del af klampen først. Derefter træder du ned så den fjederbelastede del af pedalen klikker på plads så skoen er spændt fast til pedalen.

Shimano klikpedal og klampe
Shimano klikpedal og klampe

Speedplay
Producenten Speedplay benytter en anden teknik, hvor pedalen er mere simpelt opbygget, hvorimod klampen indeholder fjeder mekanismen der fastholder foden til pedalen.

Speedplay pedal og klampe
Speedplay pedal og klampe

De forskellige pedaltyper har deres fordele og ulemper. I de kommende afsnit finder du en gennemgang af de tre producenters pedaltyper.

Look pedaler – Look Delta og Look Keo

Det franske firma Look, var de første til at lancere klikpedaler tilbage i 1984. Hidtil havde man benyttet sig af pedaler med stropper der holdt foden fast til pedalen. En til tider farlig løsning da det ikke altid var lige nemt at frigøre sig fra cyklen ved styrt.

Look’s introduktion af klikpedaler ændrede cykelverdenen og grundprincippet fra deres første klikpedaler benyttes stadig i dag.

Look producerer to forskellige typer klikpedaler:

 • Look Delta
 • Look Keo
Look Delta og Keo pedaler samt klamper
Look Delta og Keo pedaler samt klamper

Look Delta pedaler

Look Delta er det mest udbredte kliksystem der benyttes i fitnesscentrenes spinning / bike sale. De genkendes ved de store røde trekantede klamper.
Look Delta pedaler kan fås til racercykler, men er dog mest benyttet indendørs.

Look Keo pedaler

Pedalerne Look Keo er langt mere udbredt, og er formentlig dem du støder på, på det fleste landevejscykler der har monteret Look pedaler. Den bageste del af pedalen er en fjederbelastet lås der holder klampen fast. Klamperne til Look Keo fås i tre forskellige farver og har en lidt mere rund form ift. Look Delta klampen.

Look Keo pedaler fås i forskellige materialer. Top modellerne er udført i carbon og er derfor de letteste. De billigere alternativer er udført i komposit materiale, stål eller en kombination af disse.

Look Keo Max carbon pedal
Topmodellen i carbon – Look Keo Max carbon pedal

Look producerer også en klikpedal med et andet fjeder system. Den såkaldte “blade” type. Den består istedet af en bladfjeder der ligger under trædefladen. Look’s pedaler af denne type bærer navnet Blade og har en aerodynamisk fordel. Begge typer pedaler benytter de samme Look Keo klamper.

Look Keo Blade pedal
Look Keo Blade pedal

Klamper til Look Keo
Til Look Keo pedaler findes der tre typer klamper: Sort, Grå og Rød. Farverne betegner hvor meget float eller bevægelsesfrihed der skal være i pedalen. Dvs, hvor meget man skal kunne vippe foden fra side til side under kørsel. Denne valgmulighed er vigtigt hvis du f.eks. har knæproblemer.

De tre typer Look Keo klamper er:

 • Sorte klamper  – 0 graders float
 • Grå klamper – 5 graders float (følger med som standard)
 • Røde klamper – 9 graders float

Montering af Look klamper
Klamper til Look pedaler monteres på cykelsko med 3 skruer

Fordele og ulemper med Look pedaler

Pedaler fra Look er et godt valg til den prisbevidste cykelrytter, der vil køre med klikpedaler og de trekantede klamper med 3 huls montering til cykelsko.
Look Keo pedaler har en god kvalitet til mange kilometer på landevejen. Stabelhøjden for Look pedaler er den højste blandt Look, Shimano og Speedplay.

De brede spænd i klamperne på 0, 5 og 9 graders float er en fordel ift. Shimano, der ikke tilbyder samme spænd for deres pedaler. Det kan for nogle være en fordel ift. float muligheder.

Pedalerne er benyttes af en del motionister. Du får med Look, pedaler, i en god kvalitet, måske lige niveauet under Shimanos tilsvarende modeller, men samtidig også til en lidt lavere pris.

Shimano pedaler

Japanske Shimano laver to forskellige typer klikpedaler: SPD og SPD-SL.

Shimano SPD pedaler

SPD pedaler er nok mest kendt fra Spinning lokalet hvor man stadig støder på denne teknologi, den er dog ikke så brugt på landevejen.

Shimano SPD og SPD-SL pedaler
Shimano SPD og SPD-SL pedaler

Shimano SPD-SL pedaler

Klikpedalerne SPD-SL fra Shimano minder meget om Look pedalerne. De benytter ligeledes en trekantet klampe, som klikkes i pedalen.
Pedalerne laves i samme serier som Shimano geargrupperne 105, Ultegra og Dura Ace.

De billige modeller er udført i plastic eller aluminium. Topmodellerne fås i carbon eller titanium.

Float på de tre typer Shimano SPD-SL klamper:

 • Røde klamper – 0 grader
 • Blå klamper – 2 grader
 • Gule klamper  – 6 grader
Shimano SPD-SL pedaler og klamper
Shimano SPD-SL pedaler og klamper – Modellerne 105, Ultegra og Dura Ace

Montering af Shimano SPD-SL pedaler
Klamper til SPD-SL pedaler monteres på cykelsko med 3 skruer.

Fordele og ulemper med Shimano pedaler

Shimano pedaler er et rigtig godt valg, hvis du ønsker klikpedaler med de trekantede klamper og 3 huls montering til dine cykelsko.
Ved at have pedaler i forskellige prisklasser, tilbyder Shimano pedaler til et bredt kundesegment.

Pedaler fra shimano er af god kvalitet med en middel stabelhøjde.

Klamperne på 0, 2 og 6 graders float kan for nogle være i den lave ende, hvis man døjer med sene eller knæ problemer.

Pedalerne er meget benyttet blandt motionister og professionelle cykelryttere.
Du får med Shimano pedaler, rigtig god kvalitet til en fornuftig pris.

Speedplay pedaler

Speedplays pedaler er opbygget omvendt i forhold til de fleste andre klikpedal systemer. Her sidder klik mekanismen i selve klampen i stedet for i pedalen. Dermed kan pedalen gøres super let. Til gengæld er klampen mere avanceret da justeringsmuligheder og fjedersystem er indbygget i denne.

Speedplay pedal og klampe
Speedplay pedal og klampe

Fordelen ved Speedplays pedaler, er at pedalen er dobbeltsidet, så du (hurtigt) kan klikke i pedalen fra begge sider.

En anden fordel ved Speedplay pedalerne er at de i forhold til pedalerne fra både Look og Shimano, har flere justeringsmuligheder. Bl.a. float’et justeres med en skrue og kræver derfor ikke en anden klampe, hvilket er tilfældet for Keo og SPD-SL.
Speedplay er derfor en ideel pedal, hvis du har eller har haft problemer med sener og knæ.

Speedplays tre mest populære pedal serier til racer:

 • Speedplay Zero
 • Speedplay X Series
 • Speedplay Light Action

For at beskytte klampen mod støv og grus, eller ved gang, kan der tilkøbes klampe overtræk i gummi.

Speedplay pedaler og klamper
Speedplay pedaler og klamper – Modellerne Zero, X Series og Light Action

Speedplay Zero pedaler

Speedplay Zero er nok den mest brugte Speedplay pedal til landevejscykling. Med denne pedal for du alle justeringsmulighederne. Pedalerne fås i flere farver og spindlen fås i Cr-Mo, rustfrit stål og titanium.

Speedplay X Series pedaler

Den “originale” Speedplay pedal Speedplay X Series er stort set ikke ændret siden den kom på markedet. Klampen har 14 graders float der ikke kan justeres. Hvilket for nogle kræver lidt tilvænning for nye brugere. Klampen har en simpel fjeder opbygning, der gør den lidt sart over for småsten og jord. Køres der primært i tørvejr og på landevej giver det typisk ikke anledning til problemer.
Pedalerne fås i forskellige farver og spindel variationer.

Speedplay Light Action

Speedplay Light Action udgaven, er Speedplays “easy to use” pedal til begyndere og let øvede. Fjeder belastningen er lettere i Speedplay Light Action, sammenlignet med de andre Speedplay pedaler.  Float’et er justerbart som ved Zero udgaven. Pedalerne kan købes i flere farver. En pedal og klampe der samler funktionerne fra de andre Speedplay pedaler til en fornuftig pris.

Montering af Speedplay klamper
Vælger du Speedplay pedaler, skal du være opmærksom på at klamperne til Speedplay pedaler skal monteres på cykelsko med 4 skruer. Når du køber Speedplay pedaler medfølger der normalt en adapter plade så Speedplay klamper kan monteres på cykelsko med 3 huller.
Vil du undgå den ekstra adapter plade ved montering skal du derfor anskaffe dig cykelsko med 4 monteringshuller.

Følgende producenter laver cykelsko med 4 huller:

*specifik model

Fordele og ulemper med Speedplay pedaler

Opbygningen af Speedplays pedaler gør dem meget nemme og hurtige at klikke ind i, da man kan klikke ind i dem fra begge sider.

Stabelhøjden på Speedplays pedaler er den laveste indenfor klik pedaler, og du opnår derfor en optimal kraftoverførsel fra ben til cykel.

Klamperne til Speedplay pedalerne vil for mange virke klodsede og store, men samtidig også nemmere at gå i.
Da klik mekanismen sidder i klampen, kan der sætte sig snavs, småsten og jord i klampen der nedsætter funktionen. Derfor kræver Speedplay pedaler/klamper ofte mere vedligeholdelse end konkurrenternes.

Justeringsmulighederne, float’et indstilles i selve klampen. Det betyder at man ikke behøver skifte klampe når/hvis man ønsker at justere float’et. Her er konkurrenternes modeller låst til 3 faste float muligheder der alle kræver klampe skift.

Priserne på Speedplay pedaler er de højeste sammenlignet med Look og Shimano.

Du bør vælge Speedplay pedaler hvis du ønsker pedaler med så lav stabelhøjde som muligt. Og hvis du ønsker fleksible justeringsmuligheder for float’et uden at foretage klampe skift.

Klikpedal priser og specifikationer

Som ved det meste andet cykeludstyr, er de dyreste pedaler også de letteste, er lavet af dyrere og ofte mere holdbare materialer og er designet for højere performance.

Det vores vurdering at du får det bedste forhold mellem pris, holdbarhed, performance og vægt, ved at vælge pedaler i supermotionist segmentet.

Her er vores bud på pedaler inddelt efter segmenter:

Forhandlere af klikpedaler

Cykelpartner er forhandler af Look,  Shimano og Speedplay pedaler

Cykelexsperten forhandler Look og Shimano pedaler