Alpe d’Huez – Cykelstigninger

Alpe d'Huez

De fleste har hørt om stigningen op til skisportsbyen Alpe d’Huez i Frankrig.
Med sine 21 nummerede hårnålesving og en gennemsnitlig stigningsprocent på over 8%. Er denne stigning ikke for sarte sjæle.

Stigningen

Stigningen har været brugt som afslutning i adskillige Tour de France etaper og benyttes også som afslutning i motionsløbet La Marmotte.
Det er hverken den længste eller stejleste stigning i Alperne, alligevel har vejen op til Alpe d’Huez bare noget spetakulært over sig.
De første 2 km stiger med over 10%. Først efter 5. sving løsner det lidt op imens du kører gennem La Garde, men stadig ikke kommer under 7%.
Efter ca. 8 km er der mulighed for at fylde vanddunken i Huez. Dette kan være tiltrængt især om sommeren, hvor temperaturen ofte kan være omkring 40 grader efter frokost.

Tid på Alpe d’Huez

Har du først kørt op ad Alpe d’Huez, kan du være sikker på at dine cykelkammerater vil spørge hvor lang tid du var om det. Og ofte vil Marco Pantani’s rekord tid fra 1995 på 36:40 blive nævnt.
Taler man om tiden på Alpe d’Huez er vigtigt også at vide hvor til man måler, for der er mindst 3 forskellige målinger.

I forbindelse med Tour de France, afsluttes oftes på en kort stigning (D 211F) 300 m efter et venstresving i en rundkørsel i den nordlige del af byen.
Ved La Marmotte afsluttes tættere på centrum ved Palais des sports et des congrès og tiden er derfor ikke sammenlignelig med tiderne fra Tour de France.
Ydermere stopper mange motionister deres stigning ved barerne og restauranterne på Route d’Huez lige inden tunnellen i starten af byen.
Formentlig fordi det er et optimalt sted for pårørende at vente. Dette er ca 500 m før mållinien i La Marmotte.

Dette sted er nok den mållinie det fleste måler deres tid til, og det “officielle” Strava segment slutter da også her:

Alpe d’Huez “Vieil Alpe” – Strava segment

Lige meget hvilket sted du bliver enig med cykelkammeraterne er den rigtige målstreg, så er en god tommelfingerregel, at en tid på omkring en time er rigtig god tid.

Fakta om stigningen – Alpe d’Huez

Sted: Frankrig, Isère, Alpe d’Huez
Start: Le Bourg d’Oisans
Længde: 13.1 km
Højdeforskel: 1073 m
Gennemsnitlig stigning: 8.2%
Max. stigning: 12%
Bund: 730 m
Top: 1803 m