8 trin til klargøring af cyklen til vintertræning

Vintertræning på cykel

Kong Vinter nærmer sig med korte dage, faldende temperaturer og uforudsigeligt vejr, så det er tid til klargøring af cyklen til vintertræning.

For nogle betyder det at de lader deres elskede sommercykel komme i hi og henter deres vintercykel frem fra cykelskuret til vinterens kilometer på landevejen. Måske har du en decideret vintercykel eller har købt en ny bedste cykel og ladet den gamle overgå til vintercykel.

Selv med en fuld vinterudrustning, vil din cykel blive udsat for en hård tid i løbet af vintermånederne.

Hvis penge og plads tillader det, hvorfor så ikke investere i en vintercykel du kun bruger på denne tid af året istedet for den dyre carbon racer du bruger på sommerhalvårets rene veje?

Hvad enten du har en vintercykel eller ej, bør den cykel du benytter, gøres klar til vinterens træning. Du kan med enkle trin klargøre din cykel for at sikre at den er vinterklar.

Koldt, fugtigt og blæsende vejr og glatte veje fyldt med sten/grus og salt kan gøre vinteren til en sur tid i sadlen. Men det behøver ikke at være sådan – her er hvad du kan gøre for at sikre, at du er forberedt til at køre igennem vinteren på bedste vis indtil foråret vender tilbage.

Af med sommerdækkene

Punkteringer er en kendsgerning for cyklister, og desværre opleves det oftere om vinteren hvor snavs, småsten og lignende fra de våde veje sætter sig fast på dækkene for til sidst at resultere i en punktering.

Undgå vandpytter
Prøv at undgå vandpytter, hvor de skarpe småsten vender den spidse del opad. Og skift med fordel dine sommerdæk til et nyt par vinterdæk egnet til formålet.

Vinterspecifikke dæk vil typisk være lidt tungere og have en højere rullemodstand end sommerdæk der typisk benyttes til race. Men tilgengæld er de mere holdbare og giver færre punkteringer.

Durano Plus

Vælg bredere dæk
Grip, slidbane og størrelse er vigtige parametre ved vinterdæk. 25mm sommerdæk er efterhånden blevet standard, men hvis din cykel og fælge tillader det, bør du med fordel monteree 28mm vinterdæk, der giver endnu mere komfort og greb.

Vinterdæk eller helårsdæk?
Et kig ude på landevejene giver et klar indtryk af at Durano Plus fra Schwalbe og Continentals Grand Prix 4 Season er de store favoritter blandt vinter cyklister. Durano Plus er et decideret vinterdæk med rigtig god beskyttelse mod punkteringer. Grand Prix 4 Season er som navnet antyder ikke et egentligt vinterdæk, men har også god punkteringsbeskyttelse og en noget lavere vægt end Durano Plus.

Ønsker du yderligere beskyttelse mod punkteringer kan du supplere dine vinterdæk med dækindlæg. De fås i forskellige størrelser så de passer til dækbredden

Schwalbe Durano Plus SmartGuard Foldedæk - 700x25c (25-622)

Schwalbe Durano Plus SmartGuard Foldedæk - 700x25c (25-622)

Cykelpartner

229.00 kr.

TIL BUTIK
Continental Grand Prix 4 Season 700x25

Continental Grand Prix 4 Season 700x25

Cykelgear

319.00 kr.

TIL BUTIK
Zefal Z-Liner dækindlæg - Racercykel 700 x 23-28c - Grå

Zefal Z-Liner dækindlæg - Racercykel 700 x 23-28c - Grå

Cykelpartner

89.00 kr.

TIL BUTIK

Skærme er et must

Skærme på raceren er et must i forbindelse med vintertræningen – ikke kun for din egen og cyklens skyld, men også for dine bagved kørende cykelkammerater.
Træner du i klub, bliver du sjældent populær hvis du møder op uden skærme. Måske får du ikke engang lov til at køre med uden skærme.
Derfor monterer de fleste skærme på deres vinterracer på denne tid af året.

Skærme til racercykler
Racercykler er normalt ikke designet til at få monteret skærme. Du skal derfor have et skærmsæt specielt udviklet til racercykler.
De fleste skærme i denne kategori er lette at montere uden brug at værktøj. Du bør dog altid sikre dig at de skærme du har udset dig, passer til din ramme og forgaffel. Nogle skærme kræver god plads mellem forgaffel og sadelstræberne, mens andre kan være svære at motere på en aero forgaffel.

Tjek vores guide til valg af skærme til racercykel for mere information om, hvordan du vælger det rigtige skærmsæt til din cykel.

SKS Skærmsæt - Raceblade Pro 700 x 25mm - Sort - Inkl. stivere

SKS Skærmsæt - Raceblade Pro 700 x 25mm - Sort - Inkl. stivere

Cykelpartner

248.00 kr.

TIL BUTIK
SKS Skærmsæt - Raceblade Pro XL 700c x 25-32mm - sort - inkl. stivere

SKS Skærmsæt - Raceblade Pro XL 700c x 25-32mm - sort - inkl. stivere

Cykelpartner

279.00 kr.

TIL BUTIK
Skærmsæt Zefal Shield R30 sort til racer cykel

Skærmsæt Zefal Shield R30 sort til racer cykel

Cykelpartner

319.00 kr.

TIL BUTIK
Crud Roadracer MK3 Black

Crud Roadracer MK3 Black

Cykelgear

339.00 kr.

TIL BUTIK

Cykellygter – se og bliv set

Dagene bliver kortere og pendler du til hverdag vil det næsten med sikkerhed betyde cykling i mørke.Blackburn Dayblazer Kit 65 og 400

Gode lygter er afgørende og du bør lade dem sidde på cyklen hele vinteren, da du nemt kan få brug for dem hvis vejret skifter eller du ikke når hjem inden det bliver mørkt.

Hvilke cykellygter du bør vælge, vil afhænge af hvor og hvornår du skal bruge dem. På oplyste veje i byen eller på mørke landeveje på landet, om morgenen eller aftenen?

Kraftige LED lygter
Heldigvis betyder udviklingen indenfor LED-teknologien og genopladelige lithium batterier, at der er mange muligheder for at finde gode kraftige lygter på markedet.
Kører du regelmæssigt og længere ture når det er mørkt, kan du med fordel have en ekstra lygte monteret på cyklen, så du altid har en back-up, hvis den primære lygte svigter uventet. Bare husk at oplade dem!

Vi har udvalgt nogle gode cykellygter som du kan se her

Sadeltaske eller opbevarings flaske

Nogle cyklister forbander sadeltasker på racercykler, men om vinteren er der et godt argument for at bryde denne regel.

Det er aldrig sjovt at strande på en øde landevej langt fra nærmeste offentlige transport. Og bestemt ikke når det er koldt, vådt og blæsende.
Ved at medbringe en sadeltaske på din cykel, sikrer du ikke kun at have de væsentlige reservedele med til at løse et mekanisk probem eller punktering, men den frigør også plads i dine lommer til ekstra tøj.

Sadeltaske

Hvad bør sadeltasken så indeholde?
Vælg en sadeltaske der akurat kan indeholde de ting du skal have i den. Du slæber i forvejen på adskillige ekstra gram på vintercyklen så der er ingen grund til at overdrive med en for stor sadeltaske.

Sadeltasken bør indeholde følgende:

  • Et multi-værktøj
  • Dækjern
  • To ekstra slanger
  • Selvklæbende lapper
  • evt. CO2 pumpe med patron

Opbevarings flaske
Er du stadig ikke overbevist om at en sadeltaske er en god løsning, kan et godt alternativ være en opbevarings flaske til din flaskeholder eller en udtjent drikkedunk som du pakker med alt det løse grej.

Tjek evt. Klickfix – Micro 80 – Sadeltaske eller EVOC – Sadeltaske. Begge er kompakte og lette sadeltasker i polyester der er nemme at montere under sadlen.

Klickfix - Micro 80 - Sadeltaske - 0,8 liter

Klickfix - Micro 80 - Sadeltaske - 0,8 liter

Cykelpartner

269.00 kr.

TIL BUTIK
EVOC - Sadeltaske - Sort 0,7 liter

EVOC - Sadeltaske - Sort 0,7 liter

Cykelpartner

189.00 kr.

TIL BUTIK

Mini pumpe

På trods af at du kører med dæk egnet til vinterkørsel, vil du uden tvivl punktere på et eller andet tidspunkt. Så er en mini pumpe til baglommen uundværlig.

Minipumpe

Vælg en kvalitetspumpe
Det er værd at investere i en kvalitetspumpe – står du i vejsiden på en lang træningstur, er det ikke tidspunktet at opdage en pumpen ikke virker. Kontroller den regelmæssigt for at sikre at den virker, giv evt. de indvendige stempler lidt fedt en gang imellem.
Monterer du pumpen på stellet, bliver den udsat for snavs og sprøjt fra vejen, endnu en grund til at kontrollere den fra tid til anden.

CO2 pumpe
Et alternativ til mini pumpen, er en CO2 pumpe, f.eks. SKS Airboy Co2 pumpe – som faktisk er en to-i-en pumpe, der bruges som almindelig cykelpumpe og som Co2 pumpe.

Lezyne Lite Drive 160psi / 11bar Håndpumpe

Lezyne Lite Drive 160psi / 11bar Håndpumpe

Cykelexperten

169.00 kr.

TIL BUTIK
Minipumpe CO2 SKS AirChamp Pro med 16 gram patron

Minipumpe CO2 SKS AirChamp Pro med 16 gram patron

Cykelpartner

169.00 kr.

TIL BUTIK

Vinterhjul – køb et billigt sæt

Vinterens skidt og snavs på vejene slider hårdt på hjulene. Fælge, lejer og kassette bør løbende renses og smøres så slid minimeres.
Kører du med fælgbremser, kan beskidte bremseklodser slide fælgene istykker på bare én vinter, hvis du ikke er opmærksom og får fjernet småsten og skidt der har samlet sig i bremseklodserne.
Et ekstra sæt billige hjul udelukkende til vinterkørsel er hurtigt tjent hjem i stedet for at ødelægge dine dyre carbon aerohjul. Gem dem hellere til foråret er tilbage.

Rengøring – fjern salt og snavs

Blot en kort tur på cyklen, kan svine den til med snavs og salt. Lader du cykel stå natten over efter sådan en tur uden rengøring, vi du tydeligt kunne se resultatet på f.eks. kæden dagen efter.

En kort omgang med en spand sæbevand og lidt knofedt vil gøre godt. Og med en lang række cykelspecifikke rengøringsmidler og børster på markedet, vil det gøre arbejdet til en lej. Et affedtningsmiddel (degreaser) vil gøre rengøringen af de vanskelige komponenter endnu nemmere.

Cykelrengøring

Rens kæden og smør den
Specielt kæden går det hårdt udover. Har du ikke tid til en komplet kæderens efter hver tur med en kæderenser, skal du i det mindste tørre den godt af og smøre den.

Brug børstenKædesmøring
Ved selve rengøringen, er det praktisk at have nogle forskellige børster ved hånden, så du kan komme ind og rense skidt væk, selv de sværeste steder.
Brug evt. en gammel tandbørste eller pensel med stive hård. Eller invester i et cykelbørste sæt specielt designet til formålet.
Husk altid at smøre de rensede dele efter rengøringen.

Muc-Off 5x Børstesæt - 5 børster til cykelrengøring

Muc-Off 5x Børstesæt - 5 børster til cykelrengøring

Cykelpartner

212.00 kr.

TIL BUTIK

Kontrol og vedligeholdelse

Det er bedre og langt billigere at forebygge frem for at reparere.

Ved løbende at kontrollere komponenterne på din cykel, sparer du dig selv for unødig slidtage og ærgerlige defekter når du allermindst ønsker det.
Check for slidte bremseklodser og udskift dem i tide. Kontroller slidtage af kæden ved at benytte en kædemåler

Kædemåler

Vær opmærksom på slidte kabler og sørg for at smøre kabler med olie eller silicone spray.
Fjern skidt og snavs fra bagskifter og pully hjul så gear skifter som det skal.

Giver du cyklen lidt opmærksomhed kommer den godt igennem vinteren sammen med dig. Så kan du blot glæde dig til at foråret vender tilbage.


Føler du at du at det er hårdt at cykle udenfor om vinteren? Få forklaringen her