Zwift – Sådan kommer du igang

Zwift - kom igang

Indendørs cykeltræning er for alvor ved at blive populært. Flere og flere cykelryttere har taget den virtuelle cykelverden til sig og sveder sig igennem cykelløb og træningsprogrammer. Denne guide – Zwift – sådan kommer du igang – hjælper dig igang med Zwift.

Zwift er en af de mest benyttede platforme til at køre virtuel cykling i. Her kan du indendørs køre ræs mod cykelryttere fra hele verden lige når det passer dig.

Men ofte er der mange spørgsmål der dukker op:

  • Hvad er Zwift?
  • Hvilket udstyr kræves for at køre Zwift?
  • Hvad koster Zwift?
  • Hvordan virker Zwift?

Med denne guide vil vi give dig tips til hvordan du kommer igang med at køre med Zwift så du køre på cykel i den virtuelle verden.
Vores viden kommer fra egne erfaringer med Zwift og masser af timer på sadlen indendørs.

Hvad er Zwift?

Zwift er et 3D online univers hvor du med din personlige cykelrytter (avatar) bevæger dig rundt i terrænet. For at du bevæger dig rundt, skal Zwift have noget data fra dig så de kan beregne din hastighed.
De fleste kører idag på såkaldte smart trainere der sender de watt du træder til Zwift, som omsætter disse til en given hastighed ift. din vægt og højde.
En anden løsning er at køre på en “gammeldags” træner med speed sensor.
Mere om de forskellige løsninger senere.

Med dine data leveret til Zwift kan du nu bevæge dig rundt på cykel i den virtuelle verden.

Zwift - Sådan kommer du igang - Copyright Zwift

Kører du på en smart trainer hvor belastningen kan justeres automatisk, vil belastningen ændres sig når du f.eks. kører op ad en bakke i Zwift. Derved vil det at køre indendøre føles ret naturligt.

Flere verdener i Zwift

I Zwift kan du cykle rundt i forskellige verdener.

Watopia

Zwift’s egen verden hedder Watopia. I Watopia kan du cykle på mere en 1500 km forskellige ruter i varieret terræn. En verden der løbende bliver udvidet med nye områder og ruter.
Selvom Watopia er virtuel, har folkene bag Zwift brugt inspiration fra den virkelige verden til opbygning af ruter og terræn. F.eks. finder du en Alpe du Zwift stigning der er en “næsten” tro kopi af den virkelige Alpe d’Huez stigning med den 21 hårnåle sving og samme stigningsprocenter.
Derudover kan du køre på flere forskellige mere eller mindre kuperede ruter så du kan vælge lige den der passer dig.

Zwift verdener - Watopia - Copyright Zwift

VM ruterne i Zwift

Ud over Watopia kan du også køre i virtuelle udgaver af forskellige VM cykelruter der er kørt af de professionelle de seneste år. F.eks ruterne i Redmond, Innsbruck og senest Yorkshire fra 2019.

London og New York

Storbyerne London og New York er også virtualiseret. New York som Zwift’s bud på en fremtids udgave af Central Park.

Group rides og Races

Fælles for forskellige verdener er, at du kan køre rundt i dem alene og selv løbende skifte rute, kører en predefineret rute eller deltage i ‘Group rides’ eller ‘Races’ på en given rute.

I Zwift findes også en hel sektion med træningsprogrammer du kan følge for at blive bedre på din cykel. Fra enkelte workouts til fler-ugers programmer.

Hvad skal bruges for at komme igang med Zwift?

For at komme i gang med Zwift skal der bruges følgende

  • Cykeltræner / Hometrainer / Smart trainer
  • Cykel
  • En enhed hvorpå Zwift er installeret

Zwift kan pt. installeres på PC, Mac og AppleTV samt iOS og Android enheder.

>>> Valg af smart trainer til Zwift

Tilbehør til Zwift

Efterhånden som du er kommet igang med Zwift vil du måske føle et behov for noget ekstra tilbehør.

Typisk vælger øvede Zwiftere at supplere deres setup med følgende:

  • Måtte
  • Blæser(e)
  • Svedcover til cyklen
  • Tastatur
  • Mobil/Tablet holder

Hjemmetræner / Hometrainer / Smart trainer til Zwift

Som nævnt tidligere er det muligt at benytte forskellige cykeltrænere sammen med Zwift. Langt de fleste benytter idag en smart trainer med direct drive, hvor cyklens baghjul afmonteres og cyklen istedet spændes fast på smart traineren med en quick release.

Med denne løsning får du mest ud af Zwift og de muligheder der er for at få en præcis gengivelse af din kørsel samt følelsen af at køre i kuperet terræn fordi belastningen justeres ift. terrænet.

Hjemmetræner til Zwift - Copyright Zwift

Wheel-on hjemmetræner

En billigere løsning er at benytte en hjemme træner med såkaldt wheel-on.
Som navnet antyder spændes cyklens bageste del fast i træneren, og en rulle på baghjulet sørger for at påføre belastning til hjulet når du træder.

Ofre er denne løsning mere støjende og det anbefales at der benyttes et specielt dæk som du derved skal skifte til når du benytter træneren.

Selve præcissionen er heller ikke lige så god som ved direct drive løsningen. Og du kan ikke vinde løb i Zwift på grund af den manglende præcission.

Valg af cykel til Zwift

I princippet kan man benytte en hvilken som helst cykel til at køre i Zwift, den skal blot kunne monteres i en hjemmetræner eller smart trainer.
Vælger du en 10 eller 11 speed racer cykel er du med stor sandsynlig sikker på at få det til at fungere.

Alle de store producenter af smart trainere som f.eks. Wahoo, Tacx, Elite og BKool, har trainere der kan benyttes til både racercykler og mountainbikes. Racercykler med og uden skivebremser er efterhånden også supporteret af dem alle.

Internet forbindelse til Zwift

Da Zwift er et online univers kræves en internet forbindelse.

Forbindelsen skal være stabil og kan med fordel være en WiFi forbindelse hvis du vil have glæde af de mange forskellige muligheder for at benytte f.eks. din smartphone sammen med dit Zwift setup.

En internet forbindelse som du i forvejen kan se TV, video og film på uden problemer, vil være tilstrækkelig.

Enheder der kan køre Zwift

Zwift kan som tidligere nævnt installeres på flere forskellige platforme.

ANT+ og Bluetooth – hvad er det?
Smart trainere, pulsmålere, wattmålere og lign. kommunikerer med hinanden via ANT+ eller Bluetooth. Enheder der kører Zwift skal derfor understøtte enten ANT+ eller Bluetooth (eller begge) for at de kan udveksle data.

De fleste pulsmålere, wattmålere og cykelcomputere benytter idag ANT+ til deres trådløse kommunikation. Flere produkter understøtter samtidig også Bluetooth.
Undersøg dine enheder som f.eks. pulsmåler hvad den understøtter så du ikke oplever problemer når det hele skal tilsluttes.

Herunder kan du se system krav til de forskellige løsninger:

Computer til Zwift

  • Windows 7 64-bit. ANT+ dongle skal tilkøbes
  • Windows 10 med Bluetooth 4. ANT+ dongle skal tilkøbes
  • macOS 10.9 eller nyere. Bluetooth er supporteret. ANT+ dongle skal tilkøbes

AppleTV til Zwift

Zwift kan installeres på AppleTV generation 4. Du kan kende den på den sorte fjernbetjening. Fås pt. i 32GB og 64GB udgave samt i 4K.

>>> Zwift på AppleTV

AppleTV til Zwift

AppleTV understøtter kun Bluetooth og har udover den kanal der benyttes til fjernbetjeningen, 2 Bluetooth kanaler ledige.
En smart trainer benytter den ene kanal til at kommunikere med Zwift. Derfor har du kun én kanal ledig som du kan benytte til enten puls- eller wattmåler.
Har du behov for flere Bluetooth kanaler når du benytter AppleTV, kan der købes en Bluetooth brigde der samler flere kanaler til ét og sender det videre til AppleTV’et. Denne løsning kan også bruges hvis du har sensorer der kun understøtter ANT+ men skal kommunikere via Bluetooth til AppleTV.

ApplyTV kan fås i butikkerne fra til ca. 1.300 kr.

Smartphones og tablets

Zwift kan installeres på alle nyere smartphones der kører iOS og Android.

Ligesom med ApplyTV understøtter smartphones kun Bluetooth og ikke ANT+. Hvis du har ANT+ sensorer skal du derfor omsætte ANT+ signalet til Bluetooth, enten via en Bluetooth brigde eller adaptor til smartphone.

Se ANT+ dongle til iPhone hos Cykelpartner

Computer, AppleTV eller smart phone.
Hvad er bedst at køre Zwift på?

Et ofte stillet spørgsmål er hvad der er bedst at køre Zwift på. Og der er ikke noget entydigt svar på dette.

For nogle vil det bedste valg være at benytte en enhed de allerede har og som opfylder kravene for at kunne køre Zwift. Og så opgradere til noget bedre på et senere tidspunkt.
For andre vil en løsning være at købe nyt for at have det bedste setup fra starten.

Det mest simple setup vil formentlig være at vælge en AppleTV løsning. Udover selve AppleTV’et skal du kun have en skærm. Derudover er løningen hurtig at starte op.

Efter installation, er det er blot at tænde AppleTV’et og vælge Zwift app’en og du er igang.
Intet behov for at tænke på grafik kort, drivere og windows opdateringer.

En ulempe kan dog være at ApplyTV kun understøtter Bluetooth og har kanaler ledige. Så har du har ANT+ sensorer skal du have en adaptor og/eller en Bluetooth brigde.

Bedste grafik til Zwift

Vil du have den bedste grafiske oplevelse med højeste opløsning og hurtigste skærmopdatering, vil en computer løsning med et godt grafik kort være den bedste løsning.
I forhold til ApplyTV løsningen vil denne dog være væsentlige dyrere fordi du både skal have computer og evt. opgradere grafik kortet.

Zwift på smart phones og tablets

Zwift kan også installeres på smart phones og tablets med iOS eller Android.
På grund af deres relativt små skærme sammenlignet med et TV eller computerskærm, vil du få svært ved at se alle grafiske detaljer på skærmen. Men det er ikke umuligt at køre med.

Ligesom med AppleTV skal du være opmærksom på at smart phones også kun understøtter Bluetooth og ikke ANT+.

Start med det udstyr du har

De fleste der starter med Zwift, begynder med udstyr de allerede har. F.eks en iPhone/iPad eller bærbar computer. Og opgraderer senere til bedre udstyr når du har fået noget mere erfaring med Zwift og måske stiller højere krav til f.eks. grafik.

Hvor skal du køre Zwift derhjemme?

Placeringen af dit Zwift setup kan også have indflydelse på dit valg af udstyr. De fleste foretrækker efter noget tid at have et setup med computer eller AppleTV der kun benyttes til Zwift, så de ikke skal rode med kabler, ledninger og en computer der pludselig ikke virker. Du får langt større glæde af Zwift hvis du ikke skal rode med teknik inden du skal cykle.

Installering af Zwift

Installation af Zwift er meget simpelt

Installation af Zwift på PC eller Mac

Gå til Zwift download side
Vælg PC eller Mac. Hent installetionsprogrammet og installer.

Installation af Zwift på smart phones og AppleTV

Gå til App store eller Google Play og søg på Zwift. Installer app’en på din enhed og du er klar.

Oprettelse af brugerkonto til Zwift

Første gang du benytter Zwift skal du oprette en brugerkonto – du får en 7-dages gratis prøveperiode inden det månedlige Zwift abonnement starter.
Zwift koster derefter $14.99, ca. 100 kr. om måneden. Abonnementet kan sættes på pause f.eks. om sommeren hvor du kører udenfor.

zwift - sådan kommer du igang Oprettelse af Zwift konto - Abonnement - Copyright Zwift

Brugerkontoen benyttes til logge al data om dine anstrengelser i Zwift. Udover navn skal du indtaste personlige data om dig selv som f.eks. alder, højde og vægt. Lad vær ærlig med disse tal, du vil muligvis senere blive udelukket/straffet med ikke at kunne køre løb hvis du snyder og det bliver opdaget. Og i sidste ende er det også dig selv du snyder.

Tilslutning af din smart trainer til Zwift

Du har installeret Zwift på din foretrukne enhed, oprettet en brugerkonto på Zwift og monteret din cykel på din smart trainer.
Det sidste du mangler for at kunne køre på Zwift er nu at få alle enhederne forbundet.

Zwift kommunikerer trådløst med din smart trainer og sensorer som f.eks. pulsmåler.
Når du starter Zwift skal dine enheder parres med Zwift, det gøres på “Paired devices” skærmen.

  • Tænd smart traineren
  • Tænd den enhed du har installeret Zwift på
  • Åbn Zwift programmet og log ind
  • På “Paired devices” skærmbilledet skulle de enheder som er i nærheden gerne dukke op. F.eks. din smart trainer og evt. pulsbælte
  • Din smart trainer skal vælges som “Power source” og “Controllable”. Power source for at fortælle Zwift hvor hårdt du træder. Og Controllable for at lade Zwift styre belastningen på din smart trainer.
  • Benytter du pulsmåler, kan denne også forbindes her.

Din første kørsel på Zwift

Så snart dine sensorer og smart trainer er parret med Zwift, er du klar til din første tur.
En tur på Zwift starter altid på “Startup” skærmen, så den vil du vænne dig til.
Her kan du vælge hvilken verden og rute du vil køre. For at komme hurtigt igang trykke du blot på “RIDE”.

Begynder du at træde i pedalerne, skulle din Zwift cykelrytter (avatar) gerne begynde at bevæge sig.
Kør nogle minutter for at få en fornemmelse af hvordan det føles at køre rundt i den virtuelle cykelverden.

>>> Zwift – XP point, Levels og Drops

Super ! Du er nu kommet i gang med Zwift og er klar til masser af timer og udfordringer på cyklen indendørs.

Zwift - sådan kommer du igang - Indendørs cykling på Zwift - Copyright Zwift