
Føler du også at det er lidt hårdere at cykle når det er koldt? Og det ikke kun er fordi du er skiftet til vintercyklen med tungere dæk, og det korte cykeltøj udskiftet med vintercykeltøj. Så er du ikke helt gal på den.
Der er nemlig en forklaring på at det føles – og faktisk er – hårdere at cykle udenfor om vinteren, når temperaturen er faldet til omkring frysepunktet.
Kold luft giver større luftmodstand
Når du cykler skal du bruge en vis kraft for at gennembryde luften. Den kraft der skal bruges er afhængig af luftens dynamiske viskositet der fortæller hvor tæt luften er, altså luftens massefylde.
Det betyder, jo lavere temperatur, jo tættere luft og jo mere energi kræver det at cykle.
En tommelfingerregel siger at tætheden og dermed luftmodstanden øges med ca 3.5% for hver 10°C temperaturen falder.
Du vil derfor opleve ca. 7% større modstand ved at cykle ved 0°C om vinteren sammenlignet med at cykle i 20°C om sommeren ved samme hastighed, blot på grund af luftmodstanden.
>> Guide til valg af skærme til racercyklen
Udnyt den kolde luft og bliv stærkere
Den øgede luftmodstand kan du udnytte til din fordel og dermed blive stærkere på cyklen i løbet af vintermånederne.
Cykler du f.eks. 35 km/t om sommeren ved 220 watt så skal du om vinteren levere 235 watt (220 watt + 7%) for at holde 35 km/t, altså 15 watt mere.
Udnytter du dette ved at forsøge at holde den samme hastighed om vinteren som om sommeren på strækninger du kender. Så vil du i løbet af vinteren opnå en forbedring, og være stærkere når foråret kommer og temperaturen igen stiger til mere cykelvenlige grader.
God træning !
Har du endnu ikke gjort cyklen klar til vintertræning, så se vores guide: 8 trin til klargøring af cyklen til vintertræning